Filmski program StandUpFest-a u Kinoteci!

September 13, 2016

Za sve ljubitelje filmskog platna i komedije, u okviru StandUpFesta 2016 organizujemo i prateći program – četiri filma koji govore o stand up komediji, u bekstejdžu i u životima onih čiji je posao da zasmeju ljude.
______

Teško je utvrditi koji je komičar prvi pokušao da zabavi publiku pričom o tome kako je pao u depresiju, otišao kod psihijatra i na predlog da možda ode i zabavi se na nastupu nekog komičara, odgovorio, „Ali doktore, ja sam komičar…“
Upravo ovaj dobro oprobani vic predstavlja osnovni koncept ovogodišnjeg filmskog programa u okviru šestog međunarodnog festivala stand up komedije koji se organizuje u saradnji sa Međunarodnim festivalom filmske komedije.

Četiri festivalska dana pratiće četiri filma o komičarima, sa akcentom na njihovim teškoćama, bilo da su to ljubavni odnosi iz kojih proističe komedija kao što je slučaj u Eni Hol Vudija Alena, bilo da je reč o biografskim pričama o komičarima koji su zasmejavali publiku u životnim situacijama kada bi obični ljudi plakali – to su Leni i Čovek na Mesecu.

Leni je priča o Leniju Brusu, čuvenom komičaru koji je tonući sve dublje u komplikovanu životnu situaciju, podmazan raznim opijatima, počeo da stvara oporu komediju u nastupima koji su imali svojevrsno terapijsko dejstvo. Kako je radio u vreme kada je komedija u svojim pojedinim formama bila kažnjiva, Brus je skončao i na sudu zbog kršenja zakona o pristojnosti. Preminuo je od overdouza 1966. godine, a 1974. Bob Fosi je snimio film sa Dastinom Hofmanom u glavnoj ulozi. Za razliku od Brusa koji se kretao po margini, ovaj film je dobio šest nominacija za oskara, i smatra se jednom od kultnih uloga Dastina Hofmana, a ako imamo u vidu njegov opus, nije lako izboriti taj status.

Sličan prestiž stekao je i film Čovek na Mesecu Miloša Formana, reditelja zbog kog je verovatno i iskovan taj termin. Džim Keri je u ovom filmu video priliku ne samo da se pokloni senima velikog uzora, i svojim korenima u stend apu već i da ostvari još jednu od svojih ozbiljnih rola. Endi Kaufman je takođe bio poznat po provokativnom humoru, a bavio se komedijom do smrti, ne obazirući se na vrlo ozbiljne zdravstene probleme. Forman je za ovaj film osvojio Srebrnog medveda u Berlinu.

Konačno, i mi imamo odgovor na ove priče, s tim što je u našem filmu čuveni komičar igrao sam sebe, u određenom smislu anticipirajući svoj tragični kraj. Miodrag Andrić, poznatiji kao Ljuba Moljac, zabavljao je publiku do smrti, na jednoj sceni tokom turneje. Film Miće Miloševića Moljac, snimljen je u periodu kada je ovaj reditelj imao reputaciju nepogrešivog hitmejkera, potpisnika Tesne kože, najgledanijeg jugoslovenskog filma svih vremena. Moljac govori o naslovnom komičaru koji pred nastup u Domu sindikata doživljava slom zbog iscrpljenosti i prelazi u košmarni svet fantazije u kome proživljava niz bizarnih i komičnih situacija. Milošević nije ni Fosi ni Forman, pa je Moljac priča o slomu komičara koja nije nastala post festum već dok se to iscrpljivanje dešavalo. Prestiž svakako nije među pojmovima sa kojima se ovaj film može poistovetiti, ali vremenska kapsula svakako jeste jer pored Moljca zarobljava na traci i niz drugih zanimljivih urbanih faca koje su se između ostalog bavile i komedijom. Uprkos tome što se Moljac nije sasvim nezasluženo našao na hrpi šund komedija iz osamdesetih koje popunjavaju program kablovskih kanala u kasnim noćnim satima, ovo je ipak vrlo intrigantan i dobro zamišljen film, po mnogo čemu ispred svog vremena. Projekcija u Kinoteci biće prilika da o svemu ovome ponovo razmislimo i još jednom odamo poštu Ljubi Moljcu.

Svake večeri od 6. do 9. oktobra, u okviru glavnog programa festivala, komičari će zabavaljati publiku.

Svakog popodneva od 17 časova na ekranu Jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj čekaju vas komičari koji se nadaju da ćete ih vi zabaviti.

Dimitrije Vojnov

_________

Karte su u prodaji od 1. oktobra, po ceni od 150 dinara po projekciji.
Sve projekcije se održavaju u Jugoslovenskoj kinoteci u Kosovskoj 11 u Beogradu.