O nama

U ČEMU JE ŠTOS U suštini stand up komedije je direktan i iskren kontakt sa publikom – uživo u klubovima, pozorištima ili na festivalima. Tačnije, svuda gde postoje produkcioni preduslovi – odgovarajuća scena i mikrofon! Komičar je “sam svoj majstor” – istovremeno pisac, reditelj i izvođač. Tekst proističe iz ličnog iskustva i pogleda na svet i nema ništa zajedničko sa prepičavanjem viceva. Do izražaja dolazi veština umetnika da na duhovit način pripoveda o svetu koji ga okružuje – od apsurda svakodnevice do planetarnih fenomena.

Bez obzira što spada u žanr popularne komedije, stand-up je uvek neizbežno imao određeni vid društvene satire. U eri novih medija, kad su internet i posebno televizijski kanali preplavljeni raznim vidovima komedije, od sitkoma do reality formata, stand-up je neka vrsta povratka govorništvu i jednostavnoj formi društvene kritike. Kroz laku, naizgled “bezopasnu” priču, mogu se vrlo oštro i suptilnim sredstvima kritikovati trenutni problemi, kako u lokalnom, tako i u širem, globalnom kontekstu.

O STANDUP.RS Organizacija Standup.rs (www.standup.rs), osnovana 15. juna 2010.godine, producira i realizuje klubske i pozorišne nastupe domaćih i regionalnih stand up komičara (Hrv, Slo, Mkd, BiH), konkurse za mlade talente, radionice i festivale u formi stand up komedije. Radi na stvaranju šire scene stand up komedije, izvođačke forme koja doskora nije postojala na ovim prostorima. Prioritet organizacije je da pomogne mladim umetnicima, koji izvode sopstveni komični materijal, da pronađu autentični izraz i najkraći put do publike. Standup.rs intenzivno sarađuje sa srodnim udruženjima i komičarima iz regiona, ali i iz Velike Britanije.

PROJEKTI I AKTIVNOSTI

- Prva stand up komedija u produkciji Standup.rs je „Grupna terapija“ Srđana Jovanovića, premijerno izvedena maja 2009. godine. Doživela je više od sto repriza u Srbiji i regionu, a od februara ove godine na redovnom je repertoaru Zvezdara teatra.

KONKURSI ZA NOVE STANDUPERE

- Tri konkursa za nove stand up komičare, održani u Beogradu: KC Grad (4. novembar 2010.godine), Klub 40 c (4. februar 2011. godine) i Dom Omladine Beograda (u okviru StandUpFesta)

Prvi konkurs i takmičenje Veče otvorenog mikrofona vol 1 bilo je veliko iznenađenje za sve i po broju takmičara i po broju publike. Prvo mesto, o kom je odlučio nepristrasni žiri i glasovi publike, osvojio je  Aleksandar Perišić iz Kraljeva, drugo mesto Nikola Živković i treće mesto Mariana Aranđelović, oboje iz Beograda.  Pobednik Večeri otvorenog mikrofona vol.2  bio je Marijo Kržić, za njim na drugom mestu Nikola Silić, a titulu trećeg  odneo je Nenad Danilović. Pobedu na takmičarskoj večeri StandUpFesta – Večeri otvorenog mikrofona vol.3 odnela je Jelena Radanović, drugo mesto je pripalo Stefanu Balažu a treće Ivanu Tomiću. Najduhovitiji takmičari učestvovali su u pokretanju i radu Radionica stand-up komedije, a mnogi od njih već nastupaju širom Srbije, ali i na  gostovanjima i festivalima u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini.

STANDUPFEST
- StandUpFest  okuplja neke od najboljih stand up komičara sa prostora bivše Jugoslavije – iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Cilj organizacije StandUpFesta  je da festival  iz regionalnog preraste u internacionalni  i ugosti stand up komičare iz SAD i Velike Britanije, sa čijeg tla je potekla ova forma komedije.

Prvi festival stand up komedije u Srbiji StandUpFest, održan je u Domu Omladine Beograda od 14 -16. oktobra 2011. godine. Više od 3 .000 gledalaca tokom tri dana uživalo je u humoru stand up komičara sa prostora eks Jugoslavije (Srbija, Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Makedonija) Sedamnaest izvođača nastupilo je u revijalnom programu (14 i 15. oktobar) i dvanaest takmičara na finalnoj Večeri otvorenog mikrofona – takmičenju za nove talenete (16. oktobar).

Direktni partner organizacije Standup.rs je Klub komedije Standup.si iz Maribora, Slovenija, koja vodi Klub stand-up komedije. Ove dve organizacije sarađuju skoro dve godine na zajedničkim projektima i kao rezultat ove saradnje organizovano je više desetina nastupa, od kojih su najvažniji festivalski i to na Lent festivalu 2009, 2010 i 2011. godine.

Nagrada Zvezde Beograda 2012.
StandUpFest 2012 – Najbolji projekat iz oblasti scenskog stvaralaštva finansiran iz Budžeta grada Beograda u 2012. godini