Počeo je Stand Up Fest!

October 17, 2011

Prvi srpski festival Stand Up komedije najzad je počeo. U sali Doma omladine publika je uživala u šalama komičara iz Srbije i regiona. A svi oni koji su po starom srpskom receptu čekali poslednji minut da kupe karte, ostali su ispred ulaza jer je blagajna opustošena 15 minuta pre početka programa.

Voditelj programa Srđan Dinčić pozdravio je prisutne i „oskarovski“ se zahvalio sponzorima, pročitavši spisak koji je dopirao sve do njegovih članaka. Konačno, najavio i prvog komičara– Domagoja Pintarića iz Hrvatske. On je iskoristio priliku da ispovedi koliko ga nerviraju njegov frizer, Facebook i problemi u vezi. Naravno, međunarodni odnosi sa susedima se podrazumevaju.

„Mi se svađamo sa Slovencima, trenutno su nam zanimljiviji. Svađamo se oko dela mora, i tu se zapravo radi o 300l vode. Više vode mi ode dok zube operem, nosi bre to, šta će nam!“

Sledeći je nastupio gost iz Slovenije, Perica Jerković, koji je iskoristio priliku da se izvini publici što je njegova zemlja izbacila fudbalere Srbije iz kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Nakon njega na scenu je šarmantna Mariana Aranđelović, za sada jedina stand up komičarka u Srbiji.

Nasmejala je publiku ženskim temama iz jednog sasvim drugačijeg ugla. Shvatila je da je će uvek izgledati mlada ako nađe starijeg dečka, a da će njena mlađa sestra kad tad doći u njene godine.

„Pretpostavljam da mi je sada vreme i da se udam. Da odem u opštinu, potpišem papir, daju mi novo ime i ja kao takva više ne postojim. U istoriji to se zove kapitulacija, ali žene to zovu najlepšim danom u životu!“

Posle pauze, na scenu izlazi Marjan Gorgievski iz Makedonije, koji je ubeđen da bebe smatraju odrasle za idiote i morone – sa svim onim gestikulacijama koje „izvode“ pred decom. Na primeru jedna estradne zvezde Marjan je objasnio šta spaja narode u regionu.

„Mislim da je najveća zvezda Ceca, s njenim pesmama sam odrastao. Ali ipak je ono što najviše povezuje našu i vašu kulturu Boki 13. On misli da je mnogo seksi… verovatno između nilskog konja i morskog psa jeste.“

Sledećeg Srđan najavljuje kao još jednog „domaćeg“ koji je pesmom oterao Rikija Martina u homoseksualce. Nesha Bridges je jedinstvenim talentom za imitiranje i menjanje glasa prikazao sukob Roma i Kineza oko tezge na buvljaku, kakvi likovi đuskaju po diskotekama, i kako ga je izvesni čika Branko motivisao da stigne tu gde je danas.

Još jedan Slovenac, energični Jure Murko se potrudio da objasni zašto bi na Olimpijskim igrama trebalo da postoji disciplina u drogiranju, kad se već svi toliko tamo „dopinguju“. Slikovito je opisao šta se dešava na rejv žurkama, definisao analni holokaust, i za kraj zaključio:

„Srbija do Tokija, a od Tokija Slovenija!“

I za sam kraj programa, na sceni se pojavljuje još jedan domaći koji je prvi počeo da se bavi stand up komedijom u Srbiji. On kaže da je to zbog kompleksa jer je toliko nizak, da jedino na sceni njegov mobilni hvata domet. Srđan Jovanović je gotovo ubedio publiku da bi korupcija u našoj zemlji trebalo da se brendira kao proizvod za Evropu.

„Pa kad krenemo kod doktora sa Džekom Denielsom i pitaju nas šta ćemo s tim, da kažemo: ’Da brendiram doktora!’“

Autorka: Bojana Mekić