Steve Martin: Born standing up

November 7, 2012

autor teksta: Perica Jerković

Tin (Vodopivec) mi je jednom poslao fotku sa mobilnog. Slikao je uvod u knjigu Born standing up. Potražio sam audio varijantu i preslušao ju više puta, u ranim jutarnjim satima. Fenomenalna je.

Tekst čita autor lično, Steve Martin.

 

U knjizi Martin elokventno i sa velikom mjerom preciznosti, profinjenosti, otvorenosti i topline objašnjava evoluciju svog stand-upa. Godine bavljenja tim žanrom naziva »war years«. Usporedno s karijerom na humoran način otkriva i svoj privatni život, odnos sa roditeljima, sestrom, ljubavnicama. Zahvaljujući toj otvorenosti sam u knjizi pronašao mnogo novih saznanja u vezi ovog posla.

Kao vjerovatan razlog za životni put kojeg je odabrao Steve ispriča priču o vrlo nesretnom odnosu sa ocem koji ga je jednom davno bez pravog razloga prebio na mrtvo ime. Priču završi riječima:

“I have heard it said that a complicated childhood can lead to a life in the arts. I tell you this story of my father and me to let you know – I am qualified to be a comedian.”

Usput se osvrće na svijet američkog šoubiznisa počevši od toga, kako je kao dijete slušao humoristične emisije na radiju (Jack Benny), preko prvih pojavljivanja zabavnih večernjih TV emisija koje su bile mozaik skečeva, stand-upa i razgovora sa gostima (Johnny Carson) sve do vlastitog nastupanja na televiziji.
Steve Martin je počeo od nule. Izvodio je mađioničarske trikove od kojih su mnogi bili »posuđeni«. Svoju osamnaestogodišnju evoluciju u stand-up komediji dijeli na tri razdoblja: 10 godina učenja, 4 godine usavršavanja i 4 godine divljeg uspjeha. A kad govorimo o uspjehu, moram napomenuti da je Steve Martin na vrhuncu svoje stand-up karijere bio najveća američka komičarska koncertna zvijezda. Najveća. U Nasa Colloseumu je nastupio triput u tri večeri pred ukupno 45.000 ljudi. Jednom je na svom solo nastupu zabavljao rekordnih 18.695 ljudi. Slavu je doživio kad su se, kako kaže, »sile slile«. Godine i godine nastupanja, gostovanja na televiziji i sav medijski pomp koji ga je promovirao kao nešto tako »otkačeno« da to niko ne smije propustiti. “Wild and crazy guy”.

Osjetio sam toplinu u njedrima dok sam slušao kako bez imalo dvoumice priča o tome kako je osvijetljenost publike ubica smijeha, kako katastrofalna je bila konfiguracija sjedala u nekom klubu i kako je opet u nekom drugom strop bio tako visok da je smijeh isparivao tamo gore, u visinu. Kada objašnjava kako su dani prolazili bez smisla i značaja, a noći donosile onih nekoliko minuta na bini, u kojima je svaka sekunda bila ključna. Svaka riječ, i pauza, i gesta.

Mnoge rečenice u knjizi su mi donijele željenu potvrdu. Tako prijatan i utjehe pun je doživljaj prepoznavanja svojih misli i briga u mislima i brigama jednog Steva Martina. I automatskog dekodiranja svega što dolazi u paketu tih šoubiz priča. Kada se je, recimo, Carson u svojoj emisiji odmah poslije oponašanja Šilje u reklamnom prekidu emitiranja nagnuo ka mladom Martinu i šapnuo mu: “You’ll use everything you ever knew!”, u stvari je rekao nešto čega komičar već poslije par godina nastupanja postane svjestan, a veći dio publike nikada ne shvati i ne prihvati, jer im iluzija mnogo više odgovara. Ono o čemu sam već pisao. Treba raditi, razvijati svoju stvar. Crpiti iz sebe sve što se iscrpiti može. Jer »rođenih« komičara nema.