Veče otvorenog mikrofona vol.02

February 5, 2011

Dugo i sa nestrpljenjem očekivano „Veče otvorenog mikrofona vol.02“ održano je sinoć u klubu 40°C (ex Madame) u Skaradliji.

Među brojnim prijavljenim takmičarima, odabrano je i najavljeno dvadeset troje, od kojih je nastupilo njih dvadeset. Konačni stručni  žiri je bio u sledećem sastavu : glumac Srđan Miletić, dramski pisac Vladimir Đurđević,  reditelj  Srđan Ćešić , stand up komičar iz Zagreba Pedja Bajović  i slovenački  producent Slavko Škvorc iz Kluba stand up komedije Standup.si, zvaničan partner organizacije Standup.rs.

Početak programa je zbog  gužve na ulazu malo kasnio, ali nestrpljenje publike je vrlo brzo splaslo kada je na binu izašao voditelj programa i kod nas već poznat stand up komičar Srđan Jovanović.

Srđan je najavljivao takmičare,  zbijao šale na njihov račun ili ih ohrabrivao;  učesnici su se ređali jedan za drugim, a zvonce se oglašavalo na pet minuta opominjući ih da je njihov trenutak slave istekao.

U gunguli i zadimljenom prostoru kluba doneta je odluka da se nakon brojnih takmičara napravi pauza od petnaestak minuta tokom koje će posetioci i žiri moći da se malo odmore i osveže.  Ovu pauzu prekratio  je pobednik sa prvog takmičenja  održanog u novembru 2010 Aleksandar Perišić.

„Stvar je krenula da se zahuktava“ … i nakon odličnog nastupa Perišića, izašao je na scenu pobednik ovogodišnjeg takmičenja Mario Kržić , „od milošte“ kasnije prozvan Nostradamus, koji je priču  započeo digresijom o tome kako su organizatori lepo spojili da jedan za drugim nastupaju dva pobednika.  Mariovo izlaganje o NE debelim, već „ZDRAVIM“ Vojvođanima, kao i njihovom mentalitetu koji se bazira na tome da ne treba žaliti ni za čim što imamo viška – makar to bio triper ili kamenje u bubregu doveo je publiku do gromoglasnog  smeha. Neki su se gušili od smeha, neki su pravili grimase pokušavajući da ostanu pribrani… ali sigurno je to da apsolutno niko nije ostao ravnodušan.

Drugoplasirani Nikola Silić je živi dokaz da uz rad na sebi i malu pomoć alkohola sreća se može osmehnuti  i pre trećeg puta. Naime, Nikola je učestvovao i na prvom takmičenju otvorenog mikrofona, gde nije bio  previše zapažen, međutim , to ga nije omelo da se ponovo prijavi i kotira dosta visoko iz drugog pokušaja. Među brojnim duhovitim opaskama, Nikola je doneo odluku da, od kada mu je strina slomila nogu pokušavajući da igra Užičko kolo uz Megadeth,  više nikada neće puštati muziku na porodičnim sahranama.

Treće mesto pripalo je Nenadu Daniloviću , koji je  pokazao izuzetan  talenat za izvođenje imitacija. Njegov skeč svađe oko tezge  između  pripadnika romske i kineske nacionalnosti, kao i imitacije vozača GSP-a  zacenili su od smeha najveći deo publike. Međutim, viša pozicija mu je izmakla zbog toga što je „imitacija stavljena van ozbiljnog konteksta“ (Srđan Miletić) te mu je time ukazano  na to gde ima potencijala, a na čemu bi trebalo da malo više poradi ubuduće.

Među brojnim učesnicima pojavilo se i troje medijski poznatih  ličnosti, čiji su nastupi  bili dosta zapaženi, a to su : glumac Đorđe Đuričko, Igor Bugarski iz Fajront republike i Marko Marković, glumac Narodnog pozorišta iz Sombora.  Dobar deo publike očekivao je da će Marko osvojiti neko od prva tri mesta, međutim to se nije dogodilo zbog toga što mu je, prema mišljenju organizatora i žirija,  veliki deo priče, iako duhovit, bio smešten u interne okvire  sveta glume i pozorišta.

Ukoliko niste bili u mogućnosti da prisustvujete ovoj fantastičnoj večeri, pojedinačne nastupe  takmičara moći ćete da pogledate na www.live-e.tv

Nadamo se da je ovo bio dobar pokazatelj o tome kako je potrebno češće organizovati događaje ovog tipa, kao i to da čak i kod nas  postoji nezanemarljiv potencijal ljudi kojima stand up jednog dana  zaista može postati profesija.

Vrabac Vrag