O nama

U suštini stand up komedije je direktan i iskren kontakt sa publikom – uživo u klubovima, pozorištima ili na festivalima. Tačnije, svuda gde postoje produkcioni preduslovi – odgovarajuća scena i mikrofon! Komičar je “sam svoj majstor” – istovremeno pisac, reditelj i izvođač. Tekst proističe iz ličnog iskustva i pogleda na svet i nema ništa zajedničko sa prepičavanjem viceva. Do izražaja dolazi veština umetnika da na duhovit način pripoveda o svetu koji ga okružuje – od apsurda svakodnevice do planetarnih fenomena.

Bez obzira što spada u žanr popularne komedije, stand up je uvek neizbežno imao određeni vid društvene satire. U eri novih medija, kad su internet i posebno televizijski kanali preplavljeni raznim vidovima komedije, od sitkoma do reality formata, stand up je neka vrsta povratka govorništvu i jednostavnoj formi društvene kritike. Kroz laku, naizgled “bezopasnu” priču, mogu se vrlo oštro i suptilnim sredstvima kritikovati trenutni problemi, kako u lokalnom, tako i u širem, globalnom kontekstu.

Naš Tim

Milica Mihailović DIREKTOR

Teodora Đurić ORGANIZATOR

Dimitar Vuksanov DIZAJNER

Aleksandar Dmitrović FOTOGRAF

Una Konstandinović COMMUNITY MANAGER

O Standup.rs

Organizacija Standup.rs (www.standup.rs), osnovana 15. juna 2010.godine, producira i realizuje klubske i pozorišne nastupe domaćih i regionalnih stand up komičara (Hrv, Slo, Mkd, BiH), konkurse za mlade talente, radionice i festivale u formi stand up komedije. Radi na stvaranju šire scene stand up komedije, izvođačke forme koja doskora nije postojala na ovim prostorima. Prioritet organizacije je da pomogne mladim umetnicima, koji izvode sopstveni komični materijal, da pronađu autentični izraz i najkraći put do publike. Standup.rs intenzivno sarađuje sa srodnim udruženjima i komičarima iz regiona, ali i iz Velike Britanije.

Projekti i aktivnosti

Prva stand up komedija na našim prostorima je realizovana u organizaciji Standup.rs i to u maju 2009. godine.

Saradnja sa Slovenijom (osnovan je festival pod zajedničkim imenom), Hrvatskom, Makedonijom, BiH (uzajamna gostovanja se realizuju tokom godine, kontinuirano od 2010. godine).

Više od 3000 nastupa stand up komičara iz Srbije realizovano je tokom 8 godina.

Deset konkursa za nove stand up komičare.

Sedam festivala pod imenom StandUpFest.

Dva festivala pod nazivom StandUpFest na Belefu.

Dva festivala pod nazivom StandUpFest na Lentu (Maribor).

Gostovanje Eddie Izzard-a u martu 2013.

Gostovanje Dylan Moran-a na StandUpFest-u 2013.

Karavan stand up komedije, projekat koji je otpočeo 2013. godine u januaru, i odnosi se na saradnju sa kulturnim centrima u gradovima u Srbiji, pa je tako u 2013. godini karavan obišao više od 30 gradova. Projekat se nastavlja i u 2014. godini, u planu su novi gradovi kao i oni u kojima su predstave već gostovale.

Televizijska emisija na Comedy central, emitovanje od decembra 2014. godine, producent programa Standup.rs, režija i televizijska produkcija: METRO.

StandUpCityFest Budva 2014, trodnevni festival stand up komedije u Budvi, kooprodukcija sa Budva Grad teatrom.

StandUpFest u Herceg Novom.

Turneja Srđana Dinčića ”Đavo iz jagode” u 50 gradova u Srbiji.

Koprodukcije sa Studiom smijeha (ZG), predstava “Kaj bre”, koja je obišla više od 100 gradova u region

Učešće u brojnim televizijskim nastupima, “Veče improvizacije” u okviru emisije “Veče sa Ivanom Ivanovićem” od sezone 2016/2017.

Osnivanje prvog kluba komedije u Srbiji, Ben Akiba comedy club & bar, sa redovnim repertarom od oktobra 2014.

Konkursi za nove stand up-ere – Open Mic

Sedam konkursa za nove stand up komičare, održani u Beogradu: KC Grad (4. novembar 2010.godine), Klub 40 c (4. februar 2011. godine), Dom Omladine Beograda (16. oktobar 2011. godine u okviru StandUpFesta), Dom Omladine Beograda (20. septembar 2012. godine), Dvorište V beogradske gimnazije (2. jul 2013. godine u okviru StandUpFest-a na Belef-u), Dom Omladine Beograda (3. oktobar 2013. godine u okviru StandUpFesta) i Dom Omladine Beograda (8. decembar 2013. godine).

Od 2014. godine do sada, takmičenje se održava u Ben Akiba comedy club &bar-u, prvom comedy klubu u Beogradu i Srbiji.

  1. Open mic održaće se u okviru StandUpFest-a 2017. godine u velikoj sali UK “Vuk Karadžić”

BEN AKIBA COMEDY CLUB & BAR

Nakon nekoliko godina rada na stvaranju scene stand up komedije u Srbiji, došlo je vreme da se otvori prvi klub komedije, koji će okupljati stand up komičare iz Srbije, celog regiona ali i inostranstva. Ben Akiba comedy club & bar nastao je iz saradnje ugostiteljskog tima čuvenog Ben Akiba bara, zatim Blow up bara i organizacije Standup.rs koja je osnovala scenu stand up komedije Srbiji. Partnerstva koja će doprineti programu stand up komedije u novom klubu su saradnje sa Studijom smijeha iz Zagreba, Zavodom za kulturu iz Maribora i London calling stand up udruženja sa centrom u Londonu.

Svakog meseca se repertoarski održavaju nastupi domaćih komičara, komičara iz regiona kao i gostujućih komičara iz Velike Britanije, Poljske, Rusije, Bugarske…

Stand Up Fest

StandUpFest će se održati po sedmi put u oktobru 2017. godine, a i ove godine nastavljamo sa konceptom regionalnog i međunarodnog programa stand up komedije. Projekat koji izaziva veliku pažnju publike i medija, od 2014. godine je iz sale Doma omladine Beograda (600 mesta) prešao u Dvoranu Doma Sindikata (1600 mesta) i prošao u najboljem redu. Svake godine, organizacija Standup.rs raste i stvara nova partnerstva po regionu ali i Britaniji, Australiji, pa je program svake godine bogatiji i publika je sve više zainteresovana za stand up komediju.  2014. godine, otvoren je i prvi klub stand up komedije u Srbiji, gde je organizacija Standup.rs programski partner, i svakako će ovaj klub doprineti promociji ove forme. StandUpFest  realizovan je i 2014. godine u Budvi, pod nazivom StandUpCityFestBudva u kooprodukciji sa Budva Grad teatrom, tako da je plan da ovaj festival bude promovisan i van granica Srbije, ušao polako u realizaciju. Takođe, festival ima i svoju verziju u Herceg Novom od novembra 2015. A u partnerstvu sa Juk Herceg Festom. Partneri festivala i verzije istog se održavaju u Nišu i Kragujevcu.

www.standupfest.com

Nagrada Zvezde Beograda 2012.

StandUpFest 2012 – Najbolji projekat iz oblasti scenskog stvaralaštva finansiran iz Budžeta grada Beograda u 2012. godini.